Newsroom

Hoe werken onze producten eigenlijk samen?

Onze zone-regeling producten werken samen met het zogeheten Zigbee protocol. Welk van onze producten vallen hier dan eigenlijk onder?

Het systeem is gebouwd rondom Adam. De Adam is het brein achter het systeem en zorgt ervoor dat de anderen hun werk uitvoeren. Adam zit aangesloten op de warmtebron en zorgt ervoor dat zodra er warmtevraag is vanuit een van de zones dat de warmtebron reageert. In veel gevallen is de warmtebron nog de klassieke CV-ketel, maar ook veel woningen zijn aan het overstappen naar warmtepompen. Ook woningen die aangesloten zitten op stadsverwarming kunnen werken met een zone-regeling systeem. Een simpel voorbeeld van hoe de regeling werkt: In de woonkamer wordt op Anna of Lisa de temperatuur 2 graden verhoogd. Er gaat dan een bericht naar de Adam. Adam zal vervolgens de warmtebron vragen om te gaan verwarmen en zet specifiek de radiatoren en/of vloerverwarming open in deze zone. Dit kan dus Tom, Floor en/of Koen zijn. De kamer gaat vervolgens verwarmen en Anna of Lisa geeft de temperaturen door aan Adam. Zodra de gemeten temperatuur die Lisa of Anna versturen de gevraagde temperatuur behaald, zet Adam de Tom, Floor en/of Koen weer dicht. Adam kan dit voor één of meerdere zones regelen. Op deze manier kan er slimmer verwarmd worden door alleen de ruimtes te verwarmen die daadwerkelijk warmte nodig hebben. Ideaal voor thuiswerken bijvoorbeeld!

Maar wat is Zigbee dan?

Zigbee is een term die je veel voorbij ziet komen in de wereld van Smarthome apparatuur. Diverse aanbieders/producten werken hiermee, denk bijvoorbeeld aan Philips Hue en Ikea Tradfri. Zigbee kan vergeleken worden met Wi-Fi, het zou als ‘zusje van’ kunnen worden omschreven. Zigbee is specifiek gemaakt voor huisautomatisering. Omdat Zigbee speciaal ontworpen is voor het automatiseren en beheren van de apparatuur in huis, heeft het een aantal voordelen ten opzichte van Wi-Fi.

  1. Zigbee apparaten staan in contact met één centraal punt, en ook met elkaar. Dit creëert een ‘mesh-netwerk’. Het voordeel hiervan, is dat zodra 1 product uitvalt, de rest van het systeem nog steeds in staat is met elkaar te communiceren. Voorbeeld: Stel dat je een ruimte hebt die ver weg zit van Adam. Er zitten twee betonnen muren of vloeren die een wifi signaal normaal gesproken erg slecht maken. Als je bijvoorbeeld een Lisa in die ruimte zet dan kan het signaal van de Adam te zwak zijn. Het signaal van Lisa zal dan van zichzelf een weg zoeken via de andere zigbee apparaten in je huis zodat Lisa en Adam toch nog met elkaar kunnen praten.
  2. Zigbee heeft een twee-wegs communicatie. Dit betekent dat apparaten aan elkaar berichten kunnen versturen en bevestigen dat die zijn aangekomen. Gaat er een keer een bericht verloren? Dan wordt die daardoor gewoon opnieuw verstuurd. Hiermee is de communicatie erg betrouwbaar.
  3. Zigbee gebruikt dezelfde draadloze band als Wi-Fi en Bluetooth. Hierdoor kunnen apparaten eenvoudig worden gecertificeerd en zijn ze over de hele wereld te gebruiken en te verkrijgen.
  4. Zigbee is energiezuinig. Indien apparaten niet gebruikt worden, staan ze in slaapstand. Batterijen gaan hierdoor gemiddeld langer mee in apparaten dan bijvoorbeeld Z-wave producten.

Kan Anna dan wel in de zone-regeling worden gebruikt?

Anna werkt niet met zigbee. Anna is een vaste thermostaat die een aantal jaar geleden ontwikkeld is. Er was toen nog geen reden tot het toevoegen van zigbee omdat dit een op zichzelf staand product is. Anna is bedraad gekoppeld met de ketel en schakelt hiermee direct met de warmtebron.

Ondanks dat Anna dus geen zigbee heeft geïntegreerd, kan Anna alsnog in het zone-regeling systeem worden gekoppeld. Adam, het brein van de zone-regeling, heeft namelijk een 24V thermostaat ingang. Hier kan Anna (24V) op worden aangesloten. Anna is op dit moment via Adam gekoppeld aan de ketel. Let wel op, dat Anna ondergeschikt is aan Adam op dit moment.

Hoe ziet de installatie er dan uit? Heel simpel eigenlijk. Anna gaat via een thermostaatdraad naar boven (waar vaak de ketel zit), deze thermostaatdraad wordt verbonden aan de Smile-T. Dit is het kastje dat meegeleverd wordt bij de Anna. In plaats van dat de Smile-T gekoppeld zit aan de ketel zoals bij een installatie met alleen een slimme thermostaat, wordt de Smile-T gekoppeld met Adam. Adam zit vervolgens weer gekoppeld aan de ketel (of andere warmtebron, zoals een warmtepomp of stadsververwarming).

Product image

Het laatste nieuws direct van Plugwise.