Newsroom

UITGELICHT: Adam HA gateway

De Adam HA is de basis en het brein van ons zone-regeling systeem. Het is de centrale gateway die alle andere apparaten in het systeem aanstuurt. Adam communiceert met de andere apparaten door middel van het draadloze Zigbee protocol. Via de Plugwise Home app voeg je deze gemakkelijk toe en deel je deze in, in een van de zelf aangemaakte ruimtes zoals bijvoorbeeld de woonkamer of een slaapkamer. In de app stel je ook gemakkelijk schema’s in voor de diverse ruimtes die je hebt toegevoegd. In Adam zitten heel veel slimmigheidjes, hier lichten we een aantal unieke eigenschappen toe:

  • Adam is slimmer dan alleen weersafhankelijk regelen! Adam houdt namelijk niet alleen rekening met de buitentemperatuur, maar kijkt ook naar weersomstandigheden. In 2 weken tijd leert Adam welke ruimte waar in de woning zit. Heeft een ruimte veel zon waardoor deze sneller opwarmt dan een andere ruimte? Hier wordt allemaal rekening mee gehouden in het berekenen voor de ideale aanvoertemperatuur. Adam kijkt daarnaast tot wel 72 uur vooruit naar de weersvoorspelling en anticipeert hierop. De enige echte juiste de enige juiste en meest efficiënte manier van verwarmen.
  • Adam berekent altijd de meest gunstige aanvoertemperatuur voor elke ruimte. Voor elke ruimte kan een eigen schema aangemaakt worden met verschillende temperaturen en verschillende tijden. Dat betekent dat Adam constant aan het berekenen is in welke ruimte het welke temperatuur moet zijn maar ook moet blijven. Een ruimte op temperatuur brengen of een ruimte op temperatuur houden is een groot verschil. Daarnaast is elke ruimte anders, in grootte maar ook in locatie. Zit een ruimte op de zonkant of zit een ruimte op de begane grond of op zolder. Adam kan bijvoorbeeld berekenen dat er 30°C nodig is om de studeerkamer op temperatuur te houden. Maar het schema voor de woonkamer staat ook voor over 2 uur op 21 graden en dat betekent dat er begonnen moet worden met voorverwarmen, maar hiervoor is misschien wel 45°C nodig om op tijd warm te zijn. Adam kan er dan voor kiezen om  45°C als aanvoertemperatuur te nemen en de studeerkamer dan half dicht te zetten zodat daar de temperatuur niet omhooggaat.
  • Adam is merk- en type verwarming onafhankelijk. Adam kan met alle type warmtebronnen samenwerken, denk aan de klassieke CV-ketel of een warmtepomp. Maar ook stadsverwarming is geen probleem. We kunnen met elke ketel en warmtepomp samenwerken. Dit kan als na-regeling, via de aan/uit aansluiting of via de OpenTherm aansluiting. OpenTherm heeft de voorkeur omdat hier het duurzaamst mee verwarmd kan worden. De meeste ketels hebben tegenwoordig een OpenTherm aansluiting of zijn er converters om toch met OpenTherm te kunnen praten.
  • Gebruik je bestaande thermostaat in de zone-regeling! Je hoeft dus niet je huidige thermostaat te vervangen, zelfs je ‘domme’ thermostaat kan je slim maken met Adam. De thermostaat wordt direct verbonden via kabel met de Adam en wordt op deze manier toegevoegd aan de zone-regeling. Ook via de Plugwise Home app kan je dan je vaste thermostaat bedienen. Let op, dit kan natuurlijk alleen als je bestaande thermostaat een OpenTherm thermostaat is. Adam werkt samen met 99% van de bestaande OpenTherm thermostaten (*).
  • Adam communiceert volledig draadloos zonder problemen! De draadloze communicatie van de Adam kenmerkt zich door betrouwbaarheid. De verschillende modules (radiator knoppen, knoppen voor de vloerverwarmingsverdeler) versterken elkaar (routeren) waardoor er een heel betrouwbaar beveiligd netwerk ontstaat tussen de verschillende ruimtes.
  • Adam werkt met alle warmteafgifte systemen, zoals radiatoren, convectoren, vloerverwarming, elektrische verwarming en infrarood panelen. Daarmee zijn we een oplossing voor je volledige woning! Ook als de ruimte een combinatie hiervan heeft, kan dit worden aangestuurd door Adam. Bijvoorbeeld de woonkamer die vloerverwarming en radiatoren heeft, dit wordt netjes in dezelfde ruimte toegevoegd en Adam herkent dat er meerdere verwarmingselementen aanwezig zijn en anticipeert op de aanvoertemperatuur of voorverwarmtijd.
  • Met Adam kan je tegenwoordig ook koelen!  Heb je een warmtepomp die dit ondersteund? Dan kan ons systeem dit ook. Heb je een Elga of Loria? Dan hebben we zelfs een aparte feature voor extra functies met jouw warmtepomp en ons systeem.

(*) De Adam werkt niet samen met de Google Nest en de draadloze Honeywell thermostaat.

Product image

Het laatste nieuws direct van Plugwise.