Newsroom

UITGELICHT: Tom, Floor en Koen radiator- en vloerverwarming knop

Tom is onze radiatorknop en zorgt ervoor dat er op het juiste moment genoeg warmte wordt afgegeven om de ruimte op temperatuur te brengen. Dit kan Tom niet alleen en communiceert daarvoor met Anna, Lisa of Jip en Adam. In een ruimte kan je meerdere Tom’s toevoegen zodat alle radiatoren verbonden zijn en kunnen samenwerken in de ruimte. De indeling van een ruimte zie je terug in de Plugwise Home app, zo weet je precies welke Tom waar zit. Bekijk of een Tom open zit en hoever een Tom open zit, mocht het niet nodig zijn dat Tom op volle toeren draait, dan zal Tom bijvoorbeeld maar voor 50% warmte doorlaten. Meer over Tom:

 • Tom werkt modulerend, dat betekent dat Tom constant zal anticiperen op de warmtevraag en de huidige temperatuur in de ruimte. Dit kan zijn dat de ruimte bijna op temperatuur is en nog maar op halve kracht hoeft te verwarmen of wanneer er in een andere ruimte ook warmtevraag is en hier harder gestookt moet worden. De keteltemperatuur is daardoor hoger dan nodig is en Tom kan hierop anticiperen door bijvoorbeeld maar voor 30% open te gaan en de warmte afgifte dus te moduleren.
 • Tom kan zowel op adapter als batterij aangesloten worden. Het kan natuurlijk zo zijn dat er geen stroompunt in de buurt is of dat het simpelweg niet gewenst is. Echter wordt het wel aangeraden om een aantal apparaten op adapter aan te sluiten binnen de zone-regeling. Zodra een apparaat aangesloten wordt via een adapter, wordt dit apparaat een zogenaamde router en wordt het Zigbee signaal opnieuw uitgezonden vanaf dit punt. Dit creëert een mesh-netwerk wat voor een sterker netwerk zorgt. Het systeem heeft hierdoor een groter en sterker bereik.
 • Tom heeft ook een eigen temperatuursensor. In kleinere ruimtes kan er hierdoor voor gekozen worden om geen aparte thermostaat of temperatuursensor te plaatsen. Uiteraard wordt dit niet in alle ruimtes geadviseerd. De temperatuurmeting van Tom is niet zo accuraat omdat Tom vlak naast de warmtebron zit. Ruimtes tot 15 M2 zouden met een Tom aangestuurd kunnen worden. Belangrijk is dat Tom niet achter een gordijn of open raam wordt geplaatst, de temperatuurmeting wordt hierdoor beïnvloed. Je kan in dat geval echter ook een Anna, Lisa of Jip gebruiken als kamerthermostaat voor aan nauwkeurige temperatuurmeting.

Floor wordt gebruikt voor de vloerverwarming. Floor kan op elk ventiel van een vloerverwarming verdeler gezet worden om alle vloerverwarming lussen aan te sturen. Adam zal Floor constant vertellen of er warmtevraag is in een ruimte of niet en zorgen voor de juiste hoeveelheid warmte afgifte. Hiermee is het mogelijk om diverse ruimtes te voorzien van warmte en in elke ruimte de juiste temperatuur te bereiken. Er zijn een aantal kleine verschillen en gelijkenissen tussen Tom en Floor:

 • Floor werkt niet op batterijen maar kan alleen via adapter gevoed worden. Floor is hierdoor een stuk smaller en kan daardoor op een vloerverdeler naast elkaar worden geplaatst op de diverse ventielen. Elk ventiel dat voorzien wordt van een Floor kan in een andere ruimte worden toegevoegd in de zone-regeling. Zo kan je zelfs de vloerverwarming per zone regelen.
 • Floor werkt modulerend, net als Tom. Voor de vloerverwarming wordt hier vooral gebruik van gemaakt zodra er meerdere ruimtes warmte eisen. Een ruimte die sneller verwarmd dient te worden of een grotere ruimte die verwarmd moet worden, naast een kleinere kamer zoals een werkkamer, wordt er sneller een hogere aanvoertemperatuur gevraagd van de ketel. Een kleinere kamer zal dan niet volledig worden opengezet om te voorkomen dat hier een hogere temperatuur behaald wordt dan gevraagd.
 • Floor past op vrijwel elke vloerverwarming verdeler. Zodra het ventiel voorzien is van een M28, M30 of Danfoss aansluiting, kan Floor altijd worden geïnstalleerd. Je hoeft dus geen extra kosten te maken voor vervanging van de vloerverwarming verdeler.
 • Doordat Floor met adapter is aangesloten, werkt het apparaat altijd als router en versterkt het Zigbee signaal. Heb je op beide verdiepingen vloerverwarming?

Koen is ook een product dat gebruikt wordt voor de vloerverwarming. Koen werkt net iets anders dan Floor en is daardoor ook interessant als mogelijkheid. Koen bestaat uit een Plug waaraan 2 tot 8 motoren verbonden zitten. Koen kan zet hierdoor in een keer tegelijk meerdere ventielen open of dicht. Dit maakt Koen goedkoper dan Floor. Ontdek Koen zijn mogelijkheden:

 • Koen heeft meerdere opties, namelijk het aantal motoren dat aangesloten zit. Bijvoorbeeld Koen-3 heeft 3 motoren, er kunnen daarmee 3 ventielen aangesloten worden. Deze worden tegelijk geschakeld. Dit is makkelijk als er meerdere ventielen in dezelfde zone aangesloten zitten. Heeft de woonkamer dus 3 lussen/ventielen? Dan schakelt Koen deze automatisch tegelijk open of dicht.
 • Koen kan tot wel 8 ventielen tegelijk schakelen. Koen-8 beschikt over 8 motoren die aan 1 apparaat gekoppeld zitten. Heb je bijvoorbeeld 5 ventielen voor de woonkamer, 2 voor de keuken en 2 in de werkkamer? Dan ben je klaar met 3 Koen varianten (Koen-5, Koen-2 en Koen-2)!
 • Koen werkt niet modulerend zoals Floor en Tom, maar kan alleen open of dicht gaan. Dit betekent dat Koen dus niet gedeeltelijk open kan gaan om nauwkeuriger te regelen hoeveel water er naar de verschillende ruimtes gaat. Een voordeel van vloerverwarming is wel dat de warmte afgifte langzaam is en je het verschil niet zo snel merkt als bij radiatoren.
 • Koen is voordeliger dan Floor als je meerdere lussen hebt die naar dezelfde zone gaan. Gaan er bijvoorbeeld 4 lussen naar de woonkamer? Dan is een Koen-4 voordeliger dan 4x Floor.
Product image

Het laatste nieuws direct van Plugwise.