Duurzaam wonen, besparen op energie, het opslaan van elektriciteit of het verminderen van watergebruik en ga zo maar door. Tegenwoordig zijn we ons er steeds meer van bewust en hoor je het overal om je heen. Er is bijna geen ontkomen meer aan en iedereen probeert zijn beste beentje voor te zetten. Maar het is niet altijd makkelijk om te beslissen waar je moet beginnen. Er zijn diverse energieleveranciers, cv-boeren en andere aanbieders/instanties die allerlei tips geven over het besparen op de energiekosten. Om het iets makkelijk voor je te maken, sommen we hier een aantal tips voor je op en kan je via deze onafhankelijke websites meer informatie vinden.
Bespaar op je gasrekening:
- Isolatie: hier kan je aan diverse mogelijkheden denken, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en dubbelglas. Dit zijn relatief kleinere investeringen en hebben goede besparingen waarmee je de investering weer snel en makkelijk terug kan verdienen.
- Lager verwarmen: zet de thermostaat standaard een graadje kouder, het zal je verbazen dat dat ene graadje soms weinig uitmaakt. Heb je het toch nog een keer koud? Dan kan je altijd nog iets hoger verwarmen. Houdt er ook rekening mee dat het constant hoog en laag instellen van de verwarming, alleen maar meer gasverbruik veroorzaakt.
- Tochtstrippen: zorg dat alle naden en kieren dicht zitten om te voorkomen dat warmte weglekt. Op deze manier wordt er minder gas verbruikt om de ruimte warm te houden.
- Ontlucht de verwarming: wanneer de verwarming langere tijd niet gebruikt wordt, kunnen er luchtbellen in de buizen ontstaan. Wanneer dit gebeurd, kan de verwarming niet optimaal warmte afgeven en hierdoor er langer over doen om een ruimte te verwarmen. Oftewel langer moeten stoken om op temperatuur te moeten komen. Probeer dit bijvoorbeeld elk jaar in de zomer een keer te doen.
- Slimme thermostaat en/of zone-regeling: breidt je verwarming uit en ga slimmer om met je ketel voor het verwarmen. Dat kan op 2 manieren, met een slimme thermostaat zodat de ketel beter omgaat met aanvoertemperaturen en voorverwarmen. Of ga all-in en start met een zone-regeling systeem. Verwarm per ruimte zodat je nooit onnodig ruimtes verwarmt.
Bespaar op je stroomrekening:
- Gloeilampen vervangen: een simpele maar effectieve besparing. Zorg dat er zuinige lampen in je woning gebruikt worden, met ledlampen kan je zal al een aantal tientjes op een jaar besparen!
- Zet apparaten uit: veel apparaten hebben geen uit stand meer maar bijvoorbeeld een stand-by stand. Hierdoor blijft er toch zonder dat je het doorhebt, stroom getrokken worden door diverse apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je tv, computer en stereo apparatuur. Trek bij deze apparaten de stekker uit het stopcontact of zet er een tussenstekker tussen. Zo kan je het stroom volledig uitschakelen voor dit specifieke apparaat.
- Vervang apparaten: ben je van plan een nieuwe koelkast te kopen? Let dan even op het energielabel, want dit heeft daadwerkelijk invloed. Energie labels gaan van A t/m G, dit zal je uiteraard wel in het prijskaartje zien, maar zal je in de stroomkosten besparen!
- Gebruik zonne-energie: dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want dat is een flinke investering die langer duurt voor het zich terugbetaald. Tegenwoordig is het bij nieuwbouwhuizen een standaard optie, maar bij bestaande bouw zie je het nog minder vaak. Leuk om te zien via de Smile P1 hoeveel van je verbruik wordt opgevangen door de zonnepanelen!
- Kleren drogen: zo gek is het nog niet, droog je kleding via een kledingrek of waslijn. Met al die was realiseer je soms niet hoe vaak een droger gebruikt wordt. En soms zelfs onnodig. Een kleinere besparing, maar alle beetjes helpen!
Maar om te weten waar je moet beginnen, moet je natuurlijk eerst je eigen huis kennen. Waar zitten de pijnpunten in jouw woning? Met de Smile P1 kan je al een aantal gegevens over je huis inzien, namelijk je gas- en elektriciteitsverbruik. Zowel je realtime verbruik las je historisch verbruik wordt inzichtelijk gemaakt in handige overzichten. Bekijk dit per dag, week, maand of jaar en wordt bewust van jouw verbruik!
Bronnen:
https://www.hier.nu/10-tips-om-stroom-te-besparen
https://woonbewust.nl/duurzaam-wonen/tips-energie-besparen
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/energie-besparen-in-huis
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snelle-bespaartips/