Plugwise heeft Thermosmart overgenomen

Op 10-05-2023 is Thermosmart B.V. te Arnhem (Gelderland) door de rechtbank in Gelderland failliet verklaard. Plugwise heeft na het faillissement Thermosmart overgenomen. Hiermee hoopt Plugwise de Thermosmart thermostaten bruikbaar te houden. De Thermosmart cloud blijkt echter lange tijd geen onderhoud meer te hebben gehad en is uit zichzelf onstabiel geworden. Plugwise heeft daarom een Thermosmart firmware update gemaakt om de Thermosmart thermostaat cloud onafhankelijk te maken.

Thermosmart firmware update

We hebben een nieuwe cloud onafhankelijke update gemaakt! Met deze update zal de thermostaat als simpele thermostaat blijven werken. Er zijn enkele functionaliteiten die je mogelijk hebt gewaardeerd en die nu een ander gezicht krijgen. Maar maak je geen zorgen, want met deze verandering ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden.

Aanpassingen

 • Schema’s stonden volledig in de cloud en werden in de cloud aangepast. Door het wegvallen van de cloud worden deze niet meer ondersteund.
 • Door de afwezigheid van de cloud herstartte de Thermosmart elk uur en werd de ingestelde temperatuur elk uur gereset. De Thermosmart herstart nu niet meer. Daarmee zal de ingestelde temperatuur ook niet meer elk uur wijzigen.
 • Er is nu een volledig nieuwe lokale webinterface. Druk op de Thermosmart aan de onderkant rechts op de knop om het lokale ip adres van de Thermsmart te zien. Ga in de browser (Chrome, Safari, Firefox of Edge) naar dit adres om de lokale webpagina te openen.
 • De lokale webpagina bevat de volgende dingen:
  • Gemeten temperatuur.
  • Ingestelde temperatuur.
  • Knoppen om de ingestelde temperatuur aan te passen.
  • Buitentemperatuur (indien aanwezig via OpenTherm).
  • Verwarming pauzeren.
  • Links naar de Wifi en Instellingen pagina’s.
 • Er is nu een volledig nieuwe instellingen pagina:
  • Display instellingen
  • Verwarmingsinstellingen
 • Remote override via OpenTherm wordt nu ondersteund. Daarmee kan je Thermosmart samen met Adam HA en Adam SA gebruiken. Je kan met de Plugwise Home app de temperatuur op afstand instellen en gebruik maken van schema’s. Verder kan je eenvoudig uitbreiden naar een zone-regeling om de temperatuur per kamer te bedienen.

 

Installatiestappen

De nieuwe firmware installeer je eenvoudig in 3 stappen.

1. Download de nieuwe firmware

 • Klik hiervoor de Thermosmart los van de muur en klik deze weer terug. Tijdens het opstarten zie je een lang getal. Het vierde getal is de versie die je hebt, bijvoorbeeld: 30040035 . Het vierde getal is een vier, dat is dan Thermsmart V4. Leuk feitje: de laatste twee getallen zijn de firmware versie, in het voorbeeld is dat firmware 35.
 • Download de juiste firmware voor de Thermosmart versie die je hebt:

 

Opent de download als tekst bestand? Download dan de zip versie:  300X0051.zip

Info: Voor Thermosmart V1 en V5 is er geen firmware update beschikbaar. Deze verschillen teveel waardoor geen update hiervoor gemaakt zal worden. Zo heeft V5 bijvoorbeeld een andere CPU en geen firmware upload pagina.

2. Open de lokale Thermosmart webpagina

 • Druk op de Thermosmart aan de onderkant rechts op de knop om het lokale ip adres van de Thermsmart te zien. Er staat dan bijvoorbeeld 196.168.1.100.
 • Ga in de browser (Chrome/Safari/Firefox/Edge) naar [ipadres]/upload.htm om de lokale webpagina te openen. Bijvoorbeeld 196.168.1.100/upload.htm

3. Upload de nieuwe firmware

 • Klik op de knop Bestand kiezen en selecteer vervolgens de juiste firmware die je in stap 1 hebt gedownload.
 • Klik op de knop Upload.
 • De firmware wordt nu geüpload. Op de Thermosmart display zie je de voortgang van de installatie.

Instellingen voor alpha innotec warmtepomp

Als je een alpha innotec warmtepomp hebt met een KOMFORT Thermosmart thermostaat, pas dan bij de Heating settings de volgende waarden aan:

 • Heating Cycles:          3 per hour
 • On/Off hysteresis:    0,3 °C

Veel gestelde vragen

Hoe verbind ik de thermostaat met wifi?
Als je thermostaat de gemeten temperatuur toont dan is de thermostaat al met wifi verbonden. Toont het scherm de tekst Wifi 🙁  ? Dan is de thermostaat niet met wifi verbonden. Volg dan de volgende stappen:

 1. Verbind met je computer of telefoon met het Thermosmart wifi netwerk.
 2. Open de browser (Chrome, Safari, Firefox of Edge) en ga naar het volgende ip adres:  169.254.1.1
 3. De Thermosmart pagina opent nu. Klik niet op de bovenste knop! Klik als eerste alleen op “Other Network…” en typ de naam van je wifi netwerk in. Het kan voorkomen dat je extra opties ziet, vul deze dan ook in.
 4. Klik op Join. Er komt nu een pop-up. Vul hier het wachtwoord in van je wifi netwerk. Let er op dat deze hoofdlettergevoelig is. Als je telefoon/laptop waarmee je de installatie uitvoert zo staat ingesteld dat deze automatisch met een hoofdletter begint, terwijl je wacthwoord met een kleine letter begint, dan gaat het fout. Helaas krijg je dan geen foutmelding, maar je ThermoSmart komt niet online.

Bekijk ook deze video waar de stappen worden getoond:

Hoe reset ik de wifi instellingen?
Soms moet je je wifi-verbinding opnieuw instellen. Bijvoorbeeld als je je wachtwoord hebt veranderd of je een nieuwe router gekocht hebt. Druk de knop rechtsonder op de thermostaat in voor 3 seconden.

Waar kan ik de Thermosmart app downloaden?
De Thermosmart app is niet meer beschikbaar. De app werkte met de Thermosmart cloud die niet meer online is. Als alternatief kan je de Plugwise Adam HA of Adam SA gebruiken. Je plaatst de Adam HA/SA tussen de ketel en de ketelmodule van de Thermosmart. De Adam HA/SA ziet dan de Thermosmart als de verbonden thermostaat. Vervolgens kan je met de Plugwise app je Thermosmart op afstand bedienen.

Hoe kan ik een schema gebruiken?
De Thermosmart cloud waar je een schema kon instellen is niet meer online. Als alternatief kan je de Plugwise Adam HA of Adam SA gebruiken. Je plaatst de Adam HA/SA tussen de ketel en de ketelmodule van de Thermosmart. Vervolgens kan je met de Adam HA/SA een schema maken. De ingestelde temperatuur wordt dan door de Thermosmart overgenomen.

Hoe verbind ik de Thermosmart met de ketel via OpenTherm?
Controleer als eerste in de Plugwise aansluittabel of je ketel OpenTherm ondersteunt en hoe je de kabel moet aansluiten. Zorg er vervolgens voor dat eerst de ketel stroom heeft en is opgestart. Steek dan pas de stroomkabel van de Thermosmart ketelmodule in het stopcontact. De Thermosmart ketelmodule controleert op dat moment of er OpenTherm gedetecteerd kan worden.

Hoe verbind ik de Thermosmart met Adam HA/SA en de ketel via OpenTherm?
Sluit de draden op de volgende manier aan:
Ketel OT (OT van) Adam HA/SA (thermostaat) (OT van) TS ketelmodule (thermostaat) TS Display

Wat betekenen de Comfort, Precomfort, Reduced en Protection modusen?
Alle beschikbare instellingen die aanwezig waren tonen we nu op de verwarmingsinstellingen pagina. Daar zitten ook instellingen tussen die erin zaten maar niet gebruikt werden of nu niet meer van toepassing zijn. Auto is de standaardmodus en wordt niet getoond, waarbij de ingestelde temperatuur wordt aangehouden. Reduced mode komt overeen met de pauze stand als je op de thermostaat de pauze knop gebruikt. Dit is de enige modus die dus momenteel gebruikt wordt. 

Als je een OpenTherm Gateway hebt waar je via OpenTherm ID99 kan gebruiken op de Thermosmart, dan kan je andere modussen gebruiken. Met behulp van OpenTherm ID99 kan een CH en DHW mode worden geselecteerd.  Voor CH stellen comfort, precomfort, reduced en protection de thermostaat in op de geconfigureerde temperaturen. Voor DHW komt auto overeen met het vinkje bij de geselecteerde CH mode. Comfort is DHW altijd aan, Reduced, protection en off is altijd uit. De Adam HA/SA gaan ID99 niet ondersteunen.

Wat betekenen de verschillende verwarmingsinstellingen Ki, Ti en Td?
De Kc, Ti en Td zijn parameters van de PID regelaar, zoals beschreven op bijvoorbeeld de Controlguru website . Zoals daar aangegeven compliceert de Td parameter de regeling nogal. Daarom wordt dat veld over het algemeen leeg gelaten, waarmee de aansturing een PI regelaar wordt.

Met een hogere Kc reageert de regelaar sneller, maar als Kc te hoog wordt gezet resulteert dat in overshoot en oscillatie. Als een Kc is gevonden die beperkte overshoot geeft, dan kan aan Ti worden gesleuteld om de oscillatie verder te beperken. Een hogere Ti waarde dempt de oscillatie meer, maar als de waarde te hoog wordt gezet duurt het lang voordat het laatste stukje afwijking van de ingestelde temperatuur helemaal is weggewerkt, zoals weergegeven in het laatste plaatje op de Controlguru website.

Aanpassing van de parameters moet worden gebaseerd op het gedrag van de installatie na het verhogen van de temperatuurinstelling, niet tijdens het in stand houden van een eenmaal bereikte temperatuur. Dan werkt de regeling namelijk in een andere mode. Ook beïnvloedt warmwatergebruik de zuiverheid van de meting.

Zijn er Smart Home integraties voor Thermosmart?

 • Met de Adam HA/SA zal de Thermosmart zichtbaar worden als een thermostaat in de Adam HA/SA. Vervolgens kan je dan een van de Plugwise integraties met Homey, Home Assistant en Domoticz gebruiken.
 • Een gebruiker heeft een script gemaakt om de Thermosmart met Homey te laten werken: Homey Thermosmart forum
 • Houd voor meer updates dit Tweakers forum in de gaten.

 

Waarom ziet de webpagina van de Thermosmart er gek uit?
Het kan soms gebeuren dat de webpagina er gek uitziet waardoor de layout niet meer klopt. Probeer dan een andere browser te gebruiken of ververs de webpagina op een later moment.

 

Actueel

2024-03-11: Release nieuwe Thermosmart firmware update. Met deze update is de Thermosmart niet meer afhankelijk van de cloud.

2024-02-02: De storing in de Thermosmart cloud kan helaas niet opgelost worden. Het blijkt dat er geen eenvoudige oplossing mogelijk is en ontbreekt er belangrijke technische kennis van de Thermosmart Cloud. Als compensatie voor alle klanten wordt er een firmware update gemaakt waarmee de Thermosmart thermostaat zonder cloud kan werken. Een aantal instellingen kunnen dan op een lokale webpagina zelf aangepast worden. Het ingeleerde verwarmingsgedrag en een tijdschema zullen echter niet aanwezig zijn. Deze firmware komt naar verwachting deze maand beschikbaar op deze pagina. Ook wordt deze firmware kosteloos beschikbaar gesteld. 

2023-11-20: Er is momenteel een storing met de Thermosmart servers. Omdat we nog niet volledig bekend zijn met de software en servers duurt het langer dan normaal om het probleem op te lossen. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates.