Newsroom

Wat is zigbee nu precies?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord; zigbee. Het is een term die je steeds meer hoort in de Smart Home wereld. Bijvoorbeeld bij slimme verlichting, tussenstekkers, domotica hubs en verwarming. Bijna drie kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder bezit een slim apparaat die met internet zijn verbonden en onderling gegevens uitwisselen. Ook wel het ‘internet der dingen’ genoemd. Vooral slimme meters voor water, gas of stroom worden veel gebruikt. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020’, dat onder 6,5 duizend mensen van 12 jaar of ouder gehouden is van april tot juli 2020.

(Bron: CBS)

Maar wat is Zigbee nu precies?

‘Zigbee is een soort zusje van Wifi’

Plugwise medewerkers

Zo omschrijven wij het vaak. Zigbee is een open standaard  voor draadloze communicatie tussen apparaten dat specifiek is gemaakt voor huisautomatisering.

In het Plugwise systeem heb je altijd een Adam HA nodig. Dit is de centrale gateway die de ketel aanstuurt en het zigbee netwerk beheert. Als je een Plugwise zigbee apparaat verbind met de Adam dan kan die een van de volgende twee rollen krijgen: een zigbee router of zigbee end-device. Als je een apparaat verbindt terwijl die stroom krijgt via een USB voeding of via het stopcontact, dan wordt het een zigbee router. Een router kan zigbee signalen van andere zigbee producten doorsturen. Dit creëert een mesh-netwerk. Als je een apparaat verbindt terwijl die door batterijen wordt gevoed dan wordt het een zigbee end-device. Er wordt dan veel minder stroom verbruikt, maar het apparaat kan geen signalen van andere zigbee apparaten meer doorsturen. Het zigbee signaal van Adam HA kan via andere routers wel naar de end-device komen, maar de end-device kan dit niet verder doorsturen naar andere apparaten. Het zigbee signaal eindigt hier.

Zigbee heeft een tweeweg communicatie. Een apparaat verstuurt een bericht naar een ander apparaat, het andere apparaat bevestigd vervolgens naar het eerste apparaat dat het bericht ontvangen is. In ons geval: de draadloze thermostaat Lisa verstuurt een gemeten temperatuur van 18,8°C, Adam HA (gateway) stuurt vervolgens een bericht terug dat de gemeten temperatuur van 18,8°C is ontvangen. Deze communicatie tussen de apparaten maakt Zigbee erg betrouwbaar. Commando’s kunnen op deze manier nooit worden gemist. Zodra, in ons geval, Adam geen bericht terug krijgt, zal er opnieuw geprobeerd worden om alsnog het apparaat te bereiken.

Het mesh-netwerk zorgt er ook voor dat het netwerk erg betrouwbaar is. Stel dat er een apparaat zoals Lisa heel ver weg zit van Adam HA, zo ver dat het signaal te zwak is om elkaar te zien. Als er tussen Lisa en Adam HA een of meerdere zigbee routers zitten die het dichtstbijzijnde apparaat wel perfect zien dan kan het signaal van Lisa via een router naar een volgende router naar Adam HA toe. Zo bereik je altijd elke hoek en verdieping van je huis of gebouw. Hoe meer zigbee routers er zijn hoe sterker de signaalkwaliteit om elk apparaat te bereiken. We adviseren hierom altijd een aantal apparaten op adapter aan te sluiten.

Waarom noemen wij het dan een zusje van Wifi? Naast dat het een term is die de meeste mensen wel al kennen en het hierdoor beter te begrijpen is, gebruikt zigbee ook dezelfde draadloze frequentieband als Wifi en Bluetooth: 2,4 GHz. Apparaten die zigbee gebruiken kunnen hierdoor eenvoudig worden gecertificeerd en wereldwijd aangeboden worden. Maar hebben ze dan geen last (interferentie) van elkaar? Nee, gelukkig gaan wifi, bluetooth en zigbee heel goed samen. Dit komt omdat zigbee andere kanalen gebruikt dan wifi en fluistert. Zie het als een klaslokaal. De docent voor de klas ‘spreekt’ wifi, luid (veel vermogen) en met stevige toonhoogte. Zigbee kan je vergelijken met de leerlingen in de klas, die fluisteren op een andere toonhoogte, en geven de signalen fluisterend aan elkaar door. Daarom werkt dit zo goed samen. Je hebt met zigbee dus gegarandeerd een onbeperkte bereikbaarheid mits de keten (mesh) goed is.

Met zigbee kan je tot wel 60.000 apparaten koppelen. Nou zal je dat in een woning niet zo snel nodig hebben. Ons systeem haalt deze aantallen niet, maar je kan tot wel 80 apparaten toevoegen in het systeem. Je kan diverse zones aanmaken en hier de apparaten over verdelen. In onze Plugwise Home app kan je wel oneindig veel Adam’s (gateways) toevoegen. Heb je meer dan 80 apparaten voor in je woning? Dan verdelen we dat simpelweg over meerdere Adam’s (gateways).

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2021, 1 december). Bijna drie kwart van de Nederlanders maakt gebruik van slimme apparaten. Geraadpleegd op 23 februari 2022, van https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/48/bijna-drie-kwart-van-de-nederlanders-maakt-gebruik-van-slimme-apparaten 

Homey – smart home. Zigbee uitgelegd – wat is Zigbee? Geraadpleegd op 23 februari 2022, van https://homey.app/nl-nl/wiki/wat-is-zigbee/

Smarthomeweb. Zigbee vs Z-wave: wat is het verschil? Geraadpleegd op 23 februari 2022, van https://www.smarthomeweb.nl/zigbee-vs-z-wave-verschil/,

Product image

Het laatste nieuws direct van Plugwise.